Çalışma Saatlerimiz: WhatsApp: 7/24 Telefon Görüşmesi: 10.00/22.00 info@akademiktezmerkezi.com 0 544 971 0 286

Tez Yazmaya Başlamadan Önce Bilmem Gerekenler Nelerdir?

Tez Yazmam Gerekiyor Ne Yapmam Gerekir?

Tez yazmak uzun zaman ve emek isteyen bir süreçtir. Her üniversitenin de tez yazım kılavuzları farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle tez yazmak uzmanlık gerektirmektedir.

Eğer hala nasıl tezinizi nasıl yazacağınızı bilmiyor, hangi adımı atarak başlamanız gerektiğini düşünüyorsanız işte size birkaç ipucu

Konu Seçimi

Tez konusu seçmek oldukça zor bir aşamadır. Tez konunuzu seçerken yapacağınız araştırmada dikkat etmeniz gerekenler:

  • Kullanacağınız kaynaklar
  • Bilimsel dergilerdeki güncel konular
  • Tezin yapılacağı bölgede, ülkede ve genel olarak dünya çapında yaşanan sorunlar
  • Uzmanların önerdiği araştırma konuları,
  • Akademisyen ve araştırmacıların öngördüğü araştırma gerekliliği duyulan konular
  • Sorunlar
  • Genel olarak kabul görmüş ancak kanıtlanmamış varsayımlar
  • Uzmanlar tarafından kanıtlanmamış veya zayıf bir şekilde kanıtlanmış iddialar üzerine yapılan araştırmalar sonucu tez konusu seçilebilir.

Zaman Planlaması

Öncelikle zaman planlaması yaparak tez çalışmanıza başlamanız gerekir. Eğer zamanınızı doğru planlamaz ve planınıza uymazsanız tezinizi yetiştiremezsiniz

Kaynak Taraması

Tez çalışmalarında zaman planlamasını yaptıktan sonra en önemli aşama doğru kaynak taraması yapmaktır. Yerli ve yabancı, konunuzla ilgili bütün kaynakları taramalısınız.

Kopyala/Yapıştır

Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora tezlerinde özgünlük önemlidir. Özgün olmayan hiçbir çalışma akademik jüriden onay almaz. Bu nedenle koplaya/yapıştır yönteminden uzak durmalısınız. Eğer herhangi bir bilgiyi ya da dergi, makale, kitap, sunum ve raporlardan içerikleri kullanmanız gerekecekse üniversitenizin yazım kılavuzunda da yer aldığı gibi kaynak göstererek, paragraf sonlarında ya da her sayfanın altında dipnot olarak alıntılarınızı göstermeniz gerekir. Aynı zamanda sadece alıntılarla değil kendi yorumlarınızla da çalışmanızı güçlendirmelisiniz. Üniversitelerde bilgisayar programına entegre edilen intihal tespit programları sayesinde tezinizin içindeki kopyalanan içerikleri kontrol edip rapor sunabiliyor. Elde edilen oranlar da sizin ne kadar çalıntı bilgiye sahip olduğunuzu gösteriyor. Bu nedenle kaynak taramanızdan sadece alıntı yapmak ve esinlenmek için yararlanmanız gerekiyor.

SPSS Analiz

Yazım aşamasından sonra eğer SPSS analizi varsa bu kısım da tamamlanıp sonuca eklenmelidir. Anketlerinizin tutarlı ve geçerli olması önemlidir. Uygulanan anketlerden elde edilen sonuçların ve cevapların kullanılabiliyor olması önemlidir. Tutarsız verilerin olması da aynı şekilde danışmanınızın kontrolünde fark edilirse tezinizin geçersiz sayılmasın neden olabilir. Analizinizi yaptıktan sonra sonuç verilerine göre tezinizi sonlandırmanız gerekir.

Formatlama

Tezin son aşamasında formatlama yapılır. APA (The American Psychological Association) ve MLA (The Modern Language Association) gibi en yaygın olarak kullanılan referans sistemleridir. Bu sistemlerden hangisini kullanacağınız üniversitenizin tez yazım kılavuzunda belirtilmiştir. Sayfa kenar boşlukları, kapaklar, önsöz, içindekiler, şekil listesi, tablo listesi, kısaltmalar listesi, başlık düzeni, paragraf düzeni gibi işlemleri tamamladıktan sonra tezinizi üniversitenize verme tamamlamış sayılır.

Sunum ve Savunma

Tezinizi üniversiteye verdikten sonraki en önemli aşama sunum ve savunmadır. Tez konunuzu ve araştırmalarınızı kanıtlayacak bilgi birikimine sahip olmalısınız. Savunmanız sırasında karşınıza çıkacak sorulara hazırlıklı olmalısınız. Bu nedenle tezinize iyi çalışmanız gerekli. Tez yazarken aynı zamanda tezin dilini sade ve duru bir şekilde belirlemelisiniz. Yazım ve noktalama kurallarına uymalısınız. Her bilgiye kaynakça vermeli, kaynakça yazmayı iyi öğrenmeli, tekrarlardan kaçınmalısınız. Böylelikle başarılı bir çalışma yapmış olursunuz.