Çalışma Saatlerimiz: WhatsApp: 7/24 Telefon Görüşmesi: 10.00/22.00 info@akademiktezmerkezi.com 0 544 971 0 286

Ön Lisans Bitirme Ödevi/Projesi Nasıl Hazırlanır?

Bitirme Ödevi/Projesi nasıl yazılır, Bitirme Ödevi/Projesi Yazım Kuralları nelerdir, öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bitirme Ödevi/Projesi Nedir?

Üniversitelerin son sınıfında öğrencilerden istenilen, birçok bölümde Kredi Değerine sahip olan bir ödevdir.

Bu ödevin amacı, üniversiteyi bitirme aşamasına gelen öğrenciden Akademik İçeriğe Sahip bir proje almaktır.

Bazı bölümlerde 25 / 50 sayfa arasında projeler istenirken bazı bölümlerde ise Proje adı altında bazen bir Sosyal Sorumluluk Projesi, bazen bir Bilgisayar Yazılımı, bazen bir Elektronik Devre, bazen bir Belgesel istenebilmektedir.

Bitirme Ödevi/Projesi Yazım Kuralları

Bu kuralları genellikle Üniversiteler kendilerine göre düzenlemeler yaparak belirleyebilmektedirler. Ancak genel yapı itibari ile istenen içerikler birbirine yakındır.

Buna göre bir Bitirme Ödevi/Projesinde yazılı olarak sunulması gereken yapı içerisinde şu kurallara uyulmalıdır.

  • Bitirme ödevi, A4 sayfa boyutunda sol kenarda 4 cm, alt ve üst kenarlarda 3 cm ve kenarda 2,5 cm boşluk bırakılarak 1,5 satır aralıklı Times New Roman yazı tipi karakteriyle 12 punto olarak yazılmalıdır.
  • İç Kapak, Önsöz, Özet, İçindekiler gibi bitirme ödevi son sayfalar hariç tüm sayfaların altında orta kısma sayfa numaraları verilmelidir.
  • Bitirme ödevi, Giriş, Materyal ve Yöntem, Sonuçlar, Kaynaklar ve varsa Ekler olmak üzere 5 ana bölümden oluşmalıdır.
  • Metin içinde kaynaklar, cümlenin sonunda *(Okyar, 2006). veya cümlenin başında, “Okyar (2007)*” şeklinde yazılmalıdır.
  • Bitirme ödevi sonunda kaynaklar, “Okyar, M., 2007. Makale Başlığı. Dergi Adı, Cilt, Sayfa No.” şeklinde gösterilmelidir.
  • Bitirme Tezleri genellikle 3 Nüsha Halinde basılmakta, 2 nüsha Üniversiteye, 1 Nüsha da size kalmaktadır.

Bu ve buna benzer birçok detay aslında Bitirme Ödevi/Projesi yazanların bilmesi gereken detaylardır.

 Bitirme Ödevi/Projesi Hangi Bölümlerden Oluşmaktadır

Bitirme Ödevi/Projesinin Giriş, İçerik ve Sonuç bölümleri vardır. Bitirme Ödevi/Projesinin Giriş Kısmında şu bilgiler yer almaktadır.

  • İç kapak,
  • Tez onay sayfası, (Ödevi/Projenizi onaylayacak danışman hoca ve jürinin isimlerinin bulunduğu sayfa)
  • Öz (abstract) sayfası / Türkçe ve İngilizce, (Ödevi/Projenizin kısa bir özeti)
  • Önsöz,
  • İçindekiler,
  • Tablo, şekil, resim, fotoğraf, grafik, sembol ve benzeri unsurların listeleri,
  • Kısaltmalar Listesi

 İçerik bölümünde ise Ödev/Projeniz ile alakalı yapmış olduğunuz incelemeler, analizler, alıntılar, görüşmeler ve diğer bilgiler bulunur.

Son bölümde ise Bibliyografi, Kaynakça ve Eklerin yer alması beklenir. Ayrıca istenen fotoğraf, analiz sonucu gibi bilgilerde varsa yine Ekler kısmına ekleme yapabilirsiniz.

 

Bitirme Ödevi/Projesi Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

  1. Bitirme Ödevi/Projesi Kurallarını Baştan Uygulayın

Öncelikle bir Word Dosyası açmalı, sizden istenen Yazı Stili, Yazı Boyutu gibi seçenekleri ayarlamalısınız. Aksi durumda birçok kez yazıların fontlarına bakmak zorunda kalabilirsiniz.

  1. İçindekiler Sayfası İçin Destek Alın  

İçindekiler Sayfası her zaman için sıkıntılıdır. Bu sebeple de Başlık – Alt Başlık gibi Word tarafından size sunulan kolaylıkları kullanın. Aksi durumda son gün ekleyeceğiniz bir paragraflık yazı için tüm İçindekiler Sayfasını değiştirmeniz gerekebilir.

  1. Son Güne – Son Geceye Bırakmayın

Aslında ilk başta çok kolay gibi görünse de tek seferde 25/50 sayfa içerik yazmak, bunu belli şartlara göre yapmak, akademik bir dil kullanmak, kaynakça oluşturmak, görsel eklemek vs. hiç ama hiç kolay değildir.

Bu sebeple süreci en azından bir aylık periyoda yaymanız sizin açınızdan çok daha güzel olacaktır.

  1. Kaynakçaya Fazlasıyla Önem Verin

Artık devir İnternetten Araştırma devri olsa da Kaynakça her zaman için önemlidir. Sadece E-Kitap ya da Web Sitesi alıntıları ile değil, gerçek kitaplar ile de çalışın. Kaynakçanızda 500 – 600 sayfalık kitaplardan bilgi aldığınızı gösterin. Ben bu iş için zaman harcadım, kütüphanelere gittim diyebilmelisiniz. Unutmayın ki hafta sonu yazıp pazartesi günü sunum yapacağınız bir ödev değil. Bitirme Ödevi/Projeniz sizin.

  1. Otomatik Kaydetmeyi Aktif Hale Alın

Otomatik Kaydet özelliği sizin için kurtarıcı olacaktır. Otomatik Kaydetme Süresini birkaç dakikaya düşürüp dosyayı ilk açtığınızda bilgisayara kaydetmenizi öneririz. Bu sayede ortalama 1-2 dakika içinde Word Dosyası kendisini otomatik olarak kaydedecek, olası bir kapanma durumunda veri kaybı minimum seviyede olacaktır.

  1. Son Şeklini Sakin Kafa İle İnceleyin

Son gün sabahında Bitirme Ödevi/Projesini hazırlayıp baskıya götürüyor iseniz bu pek mümkün değildir. Ama atladığınız küçük hataları görmek adına siz veya bir arkadaşınız çıktı almadan Tez İçeriğini bir incelemeye tabi tutun.

  1. Son Örneği PDF Olarak Kaydedin

Artık tüm işler bitip çıktı almaya gideceğiniz zaman yanınızda Word örneği olsun. Ama baskıya vereceğiniz örneği kesinlikle PDF olarak kaydedin. Baskı sırasında baskı makinasının bağlı olduğu cihazda eski Word sürümünün olması, kodlama hataları veya virüs bulaşması gibi durumlarda Word Doküman Yapısı bozulabilir, baskıda büyük sorun yaşayabilirsiniz. PDF Dosyası ise bu tarz sorunlar yaşatmayacaktır.

  1. Bitirme Ödevi/Projenizin Kariyerinize Etkisi

Bu herkes için geçerli olmasa da okuduğu bölümle alakalı bir iş yapmak isteyenler için Bitirme Ödevi/Projesi oldukça yararlı bir “CV” olacaktır.

Örneğin Stratejik İnsan Kaynakları üzerine bir Bitirme Ödevi/Projesini gerçekten zaman harcayarak yapan bir öğrenci okulu bitirdiğinde ve kendisini insan kaynakları alanında geliştirmek istediğinde firmaların öncelikli alım sürecine dahil olabilir.

Hatta bazı firmaların bu tarz Bitirme Ödevi/Projesi Hazırlama aşamasında kendilerine gelen öğrencileri okul bitince direkt olarak davet ettikleri gerçeği de birçok örneği ile karşılanmaktadır.

Bu sebeple de Bitirme Ödevi/Projesini bir ödev olmanın ötesinde sizi geliştirecek bir Eğitim Materyali olarak ele almanız daha doğru olacaktır.

  1. Bitirme Ödevi/Projesi – Bitirme Projesi Sunumu

Hazırladığınız tezleri genellikle bölümündeki 3 veya 4 hoca tarafından oluşturulan bir jüriye sunmanız istenir.

Hazırlanan Tez Dosyası incelenir, istenen şartlara uyulup uyulmadığı konusunda içerik analiz edilir.

İçerisinde Bitirme Ödevi/Projesi Danışman Hocanızında bulunduğu bu jüri bazen 5 dakika bazen 30 dakika süre tez hakkında sorular soracak, hazırlanan içeriği gerçekten sizin hazırlayıp hazırlamadığınız konusunda bir fikir sahibi olmaya çalışacaktır.

Bu sebeple de tek kişi veya grup ile hazırlanan Tez Yazımlarında dışarıdan destek alıyor olsanız dahi sürecin her aşamasında bulunmak sizin jüri karşısında daha az sıkıntı yaşamanıza sebep olacaktır.

Unutmayınız ki Her Üniversitede istekler ve yapı değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple de mümkün mertebe Kendi Bölümünüz Tarafından duyurulan Bitirme Ödevi/Projesi yapısına göre kendi sürecinizi düzenleyiniz.